040 580 5484 kati@polyquality.fi

WHO lisäsi vuonna 2018 ihmiskunnan uhat -listalle ebolan, sarsin ja mersin rinnalle kahdeksannen vaarallisen tartuntataudin eli Tauti X:n. Kiinalainen eläintori uuden pandemian syntypaikkana oli vain ajan kysymys. Mutta miten varauduimme koronaan? Emme mitenkään.

Nyt on tehtävä paljon korjaavia liikkeitä paikataksemme sen, että meidät yllätettiin housut kintuissa. Pelkkä vessapaperin hamstraaminen ei riitä. Näissä talkoissa tarvitaan meitä jokaista.

Pörssikurssit sukelsivat, maailma sulkeutui koteihinsa ja aivan liian moni kuoli. Mutta tämä ei silti ollut Tuonelan musta joutsen tai taloustieteilijä Nassim Nicholas Talebin lanseeraama odottamaton tapahtuma. Tämä oli paremminkin politiikan analyytikko Michele Wuckerin Kreikan 2012 talouskriisin jälkeen esiin manaama harmaa sarvikuono, erittäin todennäköinen uhka, jolla on suunnaton tuhovaikutus, joka rymistelee kuin virtahepo olohuoneessa.

Nyt tarvitaan sitä suomalaista sisua, kaveria ei jätetä. Soita läheisille, tee pieniä hyviä tekoja. Muista koronasta kärsiviä yrittäjiä, osta vaikka lahjakortti, jotta meillä on haluamiamme palveluja vielä syksylläkin.

Ja kun Reaktor, Futurice ja kumppanit saavat levitykseen Singaporen TraceTogether-sovellusta vastaavan appinsa, jolla voidaan nopeasti tavoittaa kaikki koronalle altistuneet ihmiset, lataa se. Mitä nopeammin saamme rajoituksia purettua sitä parempi sekä ihmisille että taloudelle.

Mutta rajoitusten lieventäminen ei tarkoita sitä, että voisimme kirmata kuin vasikat laitumelle. Meidän on pidettävä huolta itsestämme ja toisistamme, noudatettava ohjeita ja uskottava, että jokaisen tekemisellä on oikeasti merkitystä. Ja samalla nautittava mahdollisuuksien mukaan auringonpaisteesta ja luotettava, että tästäkin selvitään. Tuskin kuivin jaloin mutta jotenkin rämpien vastarannalle.

Insipiraation lähde Marcus Baramin blogi Why the coronavirus crisis is a ‘gray rhino’ and not a ‘black swan’.

Kirjoitus julkaistu myös LinkedIn Pulsessa.